This is an example of a HTML caption with a link.

Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Łukasz Kaźmierczak

Nowoczesne hodowle drobiu

Ekologia to współcześnie coraz popularniejszy temat. Wiele rodzin decyduje się na zachowania, które nie niszczą ani w żaden negatywny sposób nie wpływają na otaczające nas środowisko. Segregowanie śmieci, poruszanie się komunikacją miejską czy też spożywanie zdrowej żywności to główne priorytety ludzi żyjących ekologicznie. Co prawda, Polacy nie kupują jeszcze eko-jedzenia na masową skalę, ale sięgają po nie co raz częściej.


Czym jest ekologiczna żywność?

To produkty, które przede wszystkim cechuje naturalny skład. Każdy z takich wytworów musi być w stu procentach pozbawiony chemicznych dodatków oraz tzw. ulepszaczy, które mają za zadanie wzmocnić smak i zapach albo uatrakcyjnić kolor. Początkiem przygody z ekologicznym jedzeniem wielu osób są zdrowe jajka. Co raz większe grono klientów zwraca uwagę na to, w jaki sposób i w jakich warunkach były chowane kury.

Ferma drobiu może być ekologiczna, jednak rolnik, który podejmuje takie kroki musi zmierzyć się z dużym wyzwaniem. Niemniej, wychodząc na wprost wymagającym konsumentom organiczna produkcja kurcząt rzeźnych znalazła swoje stałe miejsce na rynku drobiarskim. Na gospodarstwa rolne zostały nałożone wyższe wymagania dotyczące hodowli i karmienia tych zwierząt. Rolnicy, którzy chcą wytwarzać produkty najwyższej jakości powinni skupić się na tradycyjnych metodach utrzymania kurcząt. Niezwykle ważnym punktem w tej kwestii jest zapewnienie im wolności oraz tzw. otwartej przestrzeni i świeżego powietrza. Zdrowa kura zniesie ekologiczne jajka tylko i wyłącznie wtedy, gdy wszystkie zasady takiego chowu zostaną spełnione. Karmą dla takich kurcząt powinna być żywność naturalna, nieprzetworzona. Nowoczesne fermy drobiu są szeroko wspierane przez Unię Europejską, która stara się dofinansować eko-gospodarstwa w możliwie największym zakresie. Niemniej jednak, problemem w dalszym ciągu pozostaje fakt, iż zyski z żywności przetworzonej są zdecydowanie większe od tych z produktów naturalnych i organicznych.

Na polskim rynku możemy spotkać kilka różnych typów chowu drobiu. Pierwszym z nich jest najzdrowszy dla nas i omówiony powyżej typ ekologiczny. Kolejnym rodzajem jest chów wolnowybiegowy- kury również mają dostęp do wybiegu oraz świeżego powietrza. Są chowane w bardzo dobrych warunkach, jednak na noc zostają zamknięte w klatkach. Istnieją jeszcze dwa, mniej komfortowe dla kurcząt rodzaje ferm. Numerem 2 oznacza się jajka pochodzące z hodowli ściółkowej. Charakteryzuje się sztucznymi warunkami bytowania drobiu. Chów ściółkowy występuje w sytuacji, gdy zagęszczenie wynosi 25 ptaków na metr kwadratowy. Niemniej jednak, kury mają dostęp do piasku i grzędy oraz mogą się swobodnie poruszać. Najgorszym typem chowu jest klatkowy, oznaczany numerem 3. Warunki, w jakich żyją zwierzęta w takich gospodarstwach są bardzo trudne. Kurczęta spędzają całe swoje życie w klatkach, które są ciasno poustawiane jedna na drugiej. Bardzo mała powierzchnia sprawia, że ptaki wzajemnie się ranią. W tym przypadku żywność jest dostarczona sztucznie- poprzez podawanie antybiotyków i specjalnych hormonów.

Dlaczego warto wybierać drób z nowoczesnych farm? Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta- kupując produkty ekologiczne dbamy o swoje zdrowie i cały organizm. Substancje chemiczne, które mają za zadanie przyśpieszyć wzrost kurcząt oraz zwiększyć ich masę są dla nas bardzo szkodliwe. Dla potwierdzenia tej tezy warto powiedzieć, iż kury hodowane w sposób swobodny i na wolności znoszą jajka prawie 20-krotnie bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3.

Czy nowoczesne hodowle drobiu będą końcem dla chowu klatkowego? Wszystko zależy od decyzji i postępowania ludzi. Patrząc z perspektywy czasu można zauważyć, że co raz większe grono osób chce spożywać zdrową, ekologiczną żywność. Głównym uzasadnieniem dla takich zachowań jest chęć utrzymania organizmu w nienagannej kondycji. Zdrowe mięso i jajka mogą pochodzić tylko i wyłącznie z organicznych hodowli. Odpowiednie kroki państwa oraz dofinansowania tego działu gospodarki rolnej mogą w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy warunków bytowania drobiu, a co za tym idzie jakości otrzymywanych produktów.