This is an example of a HTML caption with a link.

Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Łukasz Kaźmierczak

Ekologiczne, zdrowe jajka z chowu ściółkowego

Jajka to jeden z produktów spożywczych, które bardzo często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do różnych potraw, kanapek i sałatek, jemy na twardo na miękko i w postaci jajecznicy. Ponieważ jajka stanowią tak istotny element diety, warto zatroszczyć się o ich jakość i wybrać takie, które będą najbardziej korzystne dla zdrowia.

Zdrowe jajka muszą mieć kilka najważniejszych cech. Oczywiście przede wszystkim nie powinny zawierać żadnych szkodliwych lub toksycznych substancji, które mogą się do nich dostać na przykład wraz z pożywieniem podawanym kurom. Jaja powinny być także wolne od wszelkiego rodzaju drobnoustrojów chorobotwórczych, takich jak bakterie, które mogą doprowadzić do rozwoju szkodliwej infekcji. Takie warunki spełnia większość jajek dostępnych na rynku. Warto jednak pamiętać, że pozytywny wpływ na zdrowie ma nie tylko brak szkodliwych substancji, ale także wartości odżywcze produktów spożywczych wchodzących w skład codziennej diety. Dlatego zdrowe jaja, to takie, które mają dużo cennych składników pokarmowych, na przykład pełnowartościowego białka, kwasów omega-3, witamin oraz minerałów, ogrywających bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu.

Produkcja takich jak możliwa jest wyłącznie dzięki zastosowaniu odpowiedniej metody chowu. W tej chwili istnieje kilka różnych metod hodowli kur niosek, które wykorzystywane są na fermach drobiu. Jednym z nich jest na pewno chów ściółkowy. Jak wygląda w praktyce? Kury przebywają w dużych zamkniętych pomieszczeniach bez kontaktu ze światem zewnętrznym. Mają możliwość swobodnego poruszania się oraz przez cały czas swobodny dostęp do wody oraz paszy.

Wiele osób, które troszczą się o swoje zdrowie i przykładają dużą wagę do starannego wybierania produktów spożywczych, jest zwolennikami hodowli kur na wolnych wybiegach, warto jednak pamiętać, że w takich fermach istnieje znacznie mniejsza kontrola nad ptakami. Mogą one mieć kontakt z różnymi szkodliwymi substancjami i zanieczyszczeniami, które znajdują się w środowisku naturalnym. Ograniczona jest możliwość sprawdzania tego, co jedzą kury. W takich fermach zazwyczaj kontrole weterynaryjne są mniej ścisłe i bardziej wybiórcze.

Tymczasem produkcja zdrowych jaj jest możliwa wyłącznie dzięki ścisłej kontroli stanu kur oraz jakości ich paszy. Hodowla w zamkniętych halach, chociaż może wydawać się niezbyt korzystna dla komfortu ptaków, stanowi bardzo dobrą gwarancję, że kury nie mają kontaktu z dzikimi zwierzętami, które mogą być nosicielami różnych chorób. Umożliwia także skuteczną kontrolę weterynaryjną i badanie stanu zdrowia ptaków. Kury jedzą jednie paszę podaną przez człowieka, co sprawia, że można zagwarantować, że są karmione jedynie ekologicznymi produktami. Wszystko to sprawia, że chów ściółkowy jest metodą produkcji zdrowych jaj, które nie zawierają szkodliwych dla zdrowia substancji.

Ferma drobiu, w której wykorzystuje się chów ściółkowy zapewnia także znacznie większy komfort kurom niż chów klatkowy. W systemie klatkowym ptaki zostają zamknięte na bardzo ograniczonej powierzchni bez możliwości swobodnego poruszania się. Duże zagęszczenie zwierząt sprawia, że odczuwają one bardzo silny stres. Nie ma to pozytywnego wpływu na jakość jajek oraz może budzić wątpliwości etyczne. W takim systemie hodowli ptaki bardzo często atakują się nawzajem i okaleczają. Dlatego bardzo często konieczne jest obcinanie im pazurów oraz dziobów. Takie zabiegi nie muszą być przeprowadzane w przypadku chowu ściółkowego, który umożliwia ptakom lepsze warunki, znacznie bardziej zbliżone do naturalnych.

Ekologiczne jaja od zdrowych, dobrze karmionych kur są doskonałym elementem diety, który pozwala uzupełnić ją o wiele cennych składników odżywczych takich jak pełnowartościowe białko, witaminy oraz minerały. Wykorzystanie chowu ściółkowego z pewnością jest skuteczną metodą produkowania zdrowych jaj, które później trafiają na nasze stoły. Dokładna kontrola możliwa na fermach wykorzystujących taką metodę chowu jest najlepszą gwarancją wysokiej jakości.